Svatební stolování - Svatební oznámení

Svatební stolování

Svatba se vám blíží a vy se máte rozhodnout, jak by měl vypadat váš svatební stůl. Je obtížné se rozhodnout. Důležité je, jestli chcete mít stolování podle pravidel, nebo se spíše uchýlíte k netradičnímu stolování. Použijete stříbro a také malé detaily, které nikdo nezná, nebo to vezmete jako garden party, kde jsou jen otevřené stoly s nádobím, které pak jednoduše jen zrecyklujete. To jsou otázky, na které si musíte umět odpovědět. A my se vám pokusíme našim dnešním blogem pomoci.

Vytvořit vkusně a hezky prostřený stůl není vůbec jednoduché. Proto se přesvědčte, zda na místě, kde budete mít hostinu, se ve stolování vyznají. Pokud ne, raději si objednejte někoho, kdo ví o etiketě stolování, a ovládá různé způsoby výzdoby. Začneme tedy od základu. Na stole by měl být ubrus. Barva by měla ladit se zbytkem stolování. Důležité je, aby byly vyžehlené a čisté. To je určitě základ prostírání. Čistota. Dnes je obtížné určit, co je moderní a co ne. K prostírání lze použít cokoliv. Jedno je však jisté, dávejte přednost jednoduchým vzorům a nepříliš silným barvám. Ať vynikne menu, které podáváte. Na každé svatbě by nemělo chybět mnoho květin. Podotýkáme, že určitě jen živé. A tady si dávejte velký pozor na jejich velikost. Neměly by být příliš objemné a už vůbec ne vysoké. Přece jen, hosté by rádi na sebe viděli a také si mezi sebou promluvili. Nebo pokud už květiny, tak velké a vysoké, uprostřed stolu, tak se dokážou hosté popovídat Krásně vyniknou i porozhazované lupeny kvítků. Tak, pokud vám zrovna odkvétají růže, sem s nimi. A teď příbory. I vy máte problém s tím množstvím lžiček, vidliček a nožíků? Myslím si, že asi každý zůstane občas nejistě dívat na to, co to na tom stole je. U nás není zvykem navštěvovat nóbl restaurace, ale pokud jde o něco tak nádherného, jako je svatba, určitě chceme hlavně to nejlepší. A k tomu určitě patří i správné stolování, s úplným menu. A tady jsou naše pravidla:

– Příbor je třeba ukládat vedle talíře směrem ven

– U jídel je třeba příbory brát z vnější strany směrem k vnitřní postupuje se podle pořadí podávaných jídel.

– Velký příbor na hlavní jídlo bude ležet nejblíže k talíři

– Na pravo od talířů leží ostřím dovnitř obrácený nůž na hlavní jídlo, vedle velká lžíce a na pravo od lžíce dezertní nůž na předkrm

– Velká vidlička leží nalevo od talíře a vlevo od ní dezertní vidlička na předkrm

– Složený papírový ubrousek nebo stočený ubrousek z textilie následuje vlevo

– Při podávání chleba s máslem vlevo umístíme malý talířek na pečivo, na který ostřím ven položíme dezertní nůž, nebo nůž na máslo. Doleva tedy směřuje ostří všech nožů

– U předkrmů, které se nekrájejí (například vejce, hašé, kaviár.. ) přiložíme pouze dezertní vidličku

– V případě, že se budou podávat mořské speciality, na místě dezertního příboru má ležet speciální příbor (například na ryby , krabi … )

– Misku se salátem nebo kompotovou misku klademe od talíře vlevo nad příbory

– Nad talíři nahoře leží vodorovně nad sebou příbor na desert, nebo moučník. Vidlička obrácená doprava leží nad lžičkou obrácenou doleva

– Od talíře napravo nad příbory ukládáme sklenice. Nad velký nůž položíme sklenici, která se použije jako první. Další sklenice můžeme seskupit nad ním nebo z nich vytvořit šikmou řadu, směřující nahoru doprava v takovém pořadí, v jakém se budou podávat nápoje, závisí to však i na tom, kolik máme místa

– Ostatní předměty potřebné při stolování klademe do středu stolu, jako například kořenky, nebo nádobky s různými dochucovadly, košík s pečivem, mísy s ovocem, dorty…

– Ubrousky z papíru nebo z textilií, poskládané do různých tvarů, můžeme položit mimo jiné i na talíře.

– Jmenovky se obvykle kladou na talíř nebo nad talíř

– V případě, že disponujeme dostatečným místem na stole, dekoraci můžeme doplnit io čerstvé květiny

– Jako doplňky mohou sloužit také svícny, které vytvoří příjemnou atmosféru

Stůl by však neměl být přeplněný.

A nezapomeňte, vždy platí, pokud máme k dispozici ty nejkvalitnější materiály, jako je stříbro, krystal a porcelán, je třeba toho využít. Protože nic nedodá krásné svatební výzdobě větší „šmrnc“, než krásný příbor a kvalitní prostírání. A ještě malá rada na konec, ohledně ubrousků. Máme-li ubrousky papírové, po použití je dáme na talíř. Větší tragédie však přichází tehdy, máme-li na stole krásné látkové ubrousky. V žádném případě si ho nedáváme pod bradu, za límec, ale chceme-li zapůsobit, elegantně si jej rozprostřeme a dáme na nohy. V těch nejlepších restauracích vám jej na nohy dá obsluha. To jen abyste se nezalekli, pokud to obsluha udělá. Používáme ho jen v případě, že to opravdu potřebujeme a po dojezení ho poskládáme a položíme na stůl. Přejeme vám krásnou svatbu a hlavně dobrou chuť.

Svatební blog